Hoe werkt de Chromecast?Lees de Chromecast setup voor dummies!

Foto’s kijken op de Chromecast met Google foto’s

In dit artikel gaan we uitgebreid in op het programma Google foto’s. Niet alleen omdat je met Google foto’s heel eenvoudig foto’s kunt bekijken op je Chromecast, maar vooral ook omdat Google foto’s de mogelijkheid biedt om je totale verzameling foto’s over meerdere apparaten heen te bekijken en te beheren. Én omdat Google foto’s krachtige opties heeft. Én omdat Google foto’s gratis onbeperkte opslagruimte biedt. Én omdat Google foto’s geïntegreerd met Google Drive een totaaloplossing biedt voor al je bestanden en iedere situatie.

Google foto’s – hoe het werkt

Google foto’s (in dit artikel ook aangeduid als GoFo), is een app die je installeert op je telefoon of tablet, en die afbeeldingen back-upt naar en synchroniseert met de Cloud (de bestanden staan dan ergens op internet). Er is een versie voor Android en voor iOS (iPhone/iPad).

Om met Google foto’s als Cloud oplossing te kunnen werken heb je een Google account nodig. Als je gebruikt maakt van Gmail of van andere Google diensten zoals YouTube of Google+ zul je vrijwel altijd al een account hebben. Heb je nog geen account dan moet je een account aanmaken.

Dat kun je hier doen: https://accounts.google.com/SignUp?hl=nl

We schreven “dan moet je een account aanmaken”, maar dat is niet helemaal waar. Je kunt er namelijk ook voor kiezen om geen gebruik te maken van de Cloud functionaliteit van GoFo en het programma op één apparaat te gebruiken. Om je foto-verzameling te beheren (albums maken of GoFo je foto’s te laten ordenen/indelen) en/of als makkelijke manier om je de foto’s uit je foto-bibliotheek via je Chromecast op je tv te bekijken.

Standaard back-up en synchronisatie: aan of uit?

Hoewel je dat tijdens de eerste keer opstarten kunt aanpassen, zet Google Foto’s standaard de back-up en synchronisatie aan. Dat is logisch want het programma is primair bedoeld als Cloud oplossing voor het delen en back-uppen van foto’s.

Wat houdt die synchronisatie in? Dit houdt in dat IEDERE foto die in de fotogalerij van je telefoon of tablet terechtkomt, direct ook in de Cloud wordt bewaard. Dit is ideaal volgens Google, maar is dat wel zo?

Stel je maakt tijdens een wandeling diverse foto’s van de omgeving, van jezelf, je hond enzovoort. Thuisgekomen drink je een bak koffie en bekijk je de foto’s in je galerij. De meeste gooi je weg, enkele foto’s bewerk je met een app en deel je met je vrienden.

Het is goed om je te realiseren wat er is gebeurd:

  • Alle foto’s zijn gesynchroniseerd naar de Google Foto’s Cloud toen je thuis kwam (standaard instelling is dat alleen gesynchroniseerd wordt als je een WiFi verbinding hebt)
  • De foto’s die je hebt weggegooid in je galerij blijven in Google Foto’s allemaal bestaan
  • De foto’s die je na bewerking met een app weer in je galerij hebt bewaard, worden ook gesynchroniseerd met Google Foto’s.

Per saldo staan nu dus alle foto’s in GoFo, de foto’s die je hebt verwijderd, de originele foto’s en de foto’s die je hebt bewerkt. Wanneer je nu op je tablet of pc naar Google Foto’s gaat zul je ze daar ook allemaal weer zien staan, en wanneer je Google Foto’s op een ander apparaat geïnstalleerd hebt zul je ze ook daar weer terug zien.

Ons voorstel is daarom om de synchronisatie van Google Foto’s standaard niet aan te zetten. Dat voorkomt een enorme vervuiling van Google Foto’s waar je best last van kunt hebben.

Hieronder zullen we een werkwijze laten zien die naar onze mening beter werkt.

Zelf bepalen wat je in Google Foto’s back-upt / synchroniseert

Om te laten zien hoe het ook kan, gaan we uit van hetzelfde voorbeeld als hierboven. Met de synchronisatie van Google Foto’s standaard UIT kun je de volgende werkwijze hanteren:

  • Stel je maakt tijdens een wandeling diverse foto’s van de omgeving, van jezelf, je hond enzovoort. Thuisgekomen drink je een bak koffie en bekijk je de foto’s in je galerij. Enkele foto’s bewerk je met een app en deel je met je vrienden.
  • Vervolgens open je Google Foto’s, en selecteer je de foto’s die je wilt bewaren. Deze foto’s backup / synchroniseer je, en indien gewenst maak je ook nog een album van in Google Foto’s. Dat hoeft niet per se, want Google Foto’s zal op basis van locatie, datum e.d. de foto’s zelf ook bij elkaar verzamelen.
  • Daarna kies je de optie “Ruimte vrijmaken”. Google foto’s ziet welke foto’s gesynchroniseerd zijn en je kunt deze in één keer van je toestel verwijderen. Vergeet overigens niet om je prullenbak ook af en toe leeg te maken.

Op deze manier hou je de foto-galerij van je telefoon/tablet schoon, terwijl je de foto’s nog steeds kunt raadplegen in Google Foto’s en via de Chromecast op de TV bekijken, en heb je online backups van de foto’s die je ook daadwerkelijk wilt bewaren.

Snappen hoe het werkt

Wat je je goed moet realiseren is dat er na het maken van een backup van een afbeelding naar Google Foto’s twee versies van die afbeelding bestaan: de versie op je telefoon en de versie in de cloud. Kijk je in vervolgens in de Google Foto’s app, dan zul je dat normaal gesproken niet zien. Dat komt omdat de beide afbeeldingen identiek zijn. Wijzig je vervolgens vanuit je galerij of met behulp van een andere app een foto, dan zal je (soms met enige vertraging) in Google Foto’s beide versies terugzien: de gesynchroniseerde versie en de gewijzigde versie. Wil je de laatste ook online bewaren dan moet je die ook weer back-uppen.

Ruimte vrijmaken op je telefoon

Google Foto’s weet welke van welke foto’s een identieke versie online beschikbaar is. Je kunt die foto’s makkelijk van je telefoon verwijderen met de optie “Ruimte vrijmaken” (althans zo heet de optie op iPad en iPhone).

Google foto’s opslagruimte online

Bij Google Photo’s kun je kiezen uit twee soorten uploadgrootte:

  • Hoge kwaliteit: GRATIS onbeperkt opslaan

Zoals Google het zelf omschrijft: goede beeldkwaliteit met een beperkte bestandsgrootte. In de praktijk betekent dit dat Gogle Photos je foto’s niet comprimeert zolang ze onder de 16 Megapixel  blijven (dit is de max. grootte bij de gratis onbeperkte opslag). Komt een foto daarboven dan wordt compressie toegepast, maar het is maar de vraag of je hier in de praktijk veel van zult merken. Voor professionele fotografen zal dit een probleem zijn maar voor de gemiddelde gebruiker niet.

  • Origineel: gaat van je totale opslaglimiet van 15GB af die je Google account heeft

Kom je boven die 15GB uit, dan zul je ruimte moeten bijkopen.

Als je backup / synchronisatie niet standaard aan hebt staan, kun je de uploadgrootte niet wijzigen omdat de optie niet beschikbaar is. Je moet dan de automatische back-up en synchronisatie eerst aanzetten, dan wijzigen en dan weer uitzetten.

Opmerking:

De keuze om de backup/synchronisatie niet standaard aan te zetten heeft als nadeel dat niet alle functies van Google Foto’s beschikbaar zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om de functie om albums te groeperen op basis van de plaats waar je was toen ze gemaakt werden.

In een ander artikel gaan we in op het gebruik van Google Drive voor het opslaan van foto’s. Wat is het verschil met Google Foto’s? Kun je het best een van beiden gebruiken of is het mogelijk ze naast elkaar te laten functioneren?

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *